Pagina's

zaterdag 10 mei 2014

Geveltuinendag 2014

Hoi lieve lezers,

Afgelopen zaterdag was het Geveltuinendag in Amsterdam. Onder andere op het Olympiaplein, Sarphatipark, Vespuccistraat en wellicht ook in Oost en Noord werd er aandacht aan besteedt.

Ik ging naar de Geveltuinenmarkt op het Olympiaplein en zal hieronder een review met foto's plaatsen.

De geveltuinenmarkt is ervoor om mensen meer te laten doen met de natuur en te laten zien wat die te bieden heeft. Je kan een geveltuin aanvragen aangezien veel Amsterdammers geen tuin of een balkon hebben of helemaal geen buiten. Je kan dan een tuin aanvragen bij de gemeente die mag je dan gratis 'huren' en onderhouden doormiddel van het poten van kruiden en bloemen. Met wel de regel dat andere mensen er ook van mogen plukken.

Ook kan je plantjes/zaden kopen of accesoires voor je tuin. 

Vooral de plaatselijke bedrijven waren aanwezig. Zodat je van alle markten thuis bent en weet waar je je waar vandaan kan halen. Tevens leer je je buurtgenoten kennen.

Er stonden een aantal kraampjes en degene die mij het meest aanspraken zal ik laten zien.


Dit is een zorgboerderij van Cordaan. Gelegen aan de Amstel tussen de rozenoordbrug en Ouderkerk. Mensen met een beperking runnen deze boerderij met hun begeleiders en hebben elk hun eigen vak. Op deze manier hebben deze mensen ook een plekje in de maatschappij en zijn ze volledig geïntegreerd. Ze verkochten op deze markt onder andere verschillende soorten planten en biologische jam en zorgden voor een vrolijke noot! 


In Amsterdam staat de eerste Rondeelboerderij van 4 andere uit Nederland. Gelegen bij de RAI. Deze boerderij laat zien hoe kippen op een natuurlijke manier kunnen leven ook midden in de stad. De boerderij is volledig biologisch verantwoord en je kan er de lekkerste rondeel eieren kopen en kippenmest die je als voedingsstof bij je planten kan stoppen. De Rondeel kan je gratis bezoeken.



Stadsboeren is nu helemaal Trend. In elk stadsdeel zijn nu moestuinen en daar kan je alleen of met een groep vrijwilligers je eigen en je gezamenlijke tuin bijhouden. Je verbouwd dus je eigen groente/fruit/bloemen en kruiden. Endstra is ontzettend leuk. De dames van 'Smaakmakers' hebben dit in dat boek vastgelegd wie aan de wieg stonden/staan van de eerste stadsmoestuinen in Amsterdam. Het boek is te koop bij verschillende boekwinkels in Amsterdam en kost €30 


Verstopt achter de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum ligt de VU Hortus. Een gratis toegankelijke botanische tuin met bijzondere planten en bloemen. Ook kan je voor jezelf uitheemse planten kopen. Ik kocht een klimplant die nu nog staat te groeien in m'n kas maar in de warme zomer lekker naar buiten kan.


Ook kocht ik een heerlijk kruid wat je niet zomaar even in de winkel kan kopen. Het heet Grobbenbos:


Zie: het kleine potje op links zonder bloempot.



Geregeld zijn er rondleidingen en activiteiten in de Hortus bovenstaand kan je het zien.

Ik ben benieuwd of jullie ook naar deze dag zijn gegaan en wat jullie hebben beleefd. Je mening kan je kwijt bij de comments!

Wil je meer lezen over mijn belevenissen volg mij dan!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter